Demonstrerte: Berry van den Bosch stilte opp for å hjelpe Johanna Blom å vise øvelser som kan gjøres i behandling av dystonipasienter. Foto: Vidar Bjørkli

Høyt engasjement

– Et veldig bra kurs!

Det sa Berry van den Bosch og Veslemøy Hein, to av tilsammen 21 fysioterapeuter som fredag 14. april deltok på videreutdanning i fysioterapi for cervikal dystoni som Norsk Dystoniforening arrangerte på Olavsgaard på Skjetten.

Det var tydelig at det var en entusiastisk og interessert gruppe fagutøvere som var samlet.

Engasjementet var stort og foredragsholder Johanna Blom ble stadig avbrutt med innsiktsfulle spørsmål, noe hun satte pris på.

– Spennende. Dette er jätteträvligt. Spørsmål og diskusjoner, det er det man lærer av, sa Blom med et smil.

Kapasitet

Hun er ingen hvem som helst innen fysioterapi for dystonipasienter.

Blom er bosatt i Malmø i Sverige og har sitt arbeidssted ved Skånes universitetssjukhus. Hun har jobbet med dystoni siden 2007 og er blitt en av de fremste innen sitt felt i Europa med blant annet et par bøker på CV-en. Hun har mange pasienter med cervikal dystoni.

– Forbilde

– Et kurs som dette er viktig for påfyll av kunnskap og inspirasjon. Og Johanna er vårt store forbilde, sier Molde-bosatte Berry van den Bosch.

Hun er overbevist om at vi dystonikere har alt å tjene på at fysioterapeuter kommer sterkere på banen i behandlingen av dystonipasienter, et område som i det vesentlige har vært legenes domene.

Eksempler

Etter en teoretisk økt på formiddagen var ettermiddagen av kurset satt av til gjennomgang av eksempler på pasientbehandling formidlet med Johannas og deltakernes egne videoer og bilder.

Her ble det til fulle demonstrert hvilken enorm fagkompetanse som befant seg i salen.

En av dem som satte pris på at kurset var praktisk innrettet var Astrid Steinhaug fra St. Olavs i Trondheim.

– Kjempebra kurs. Fint og nyttig, sa hun.

Applaus

Da kurset var slutt fikk Johanna applaus av deltakerne og et pizzafat laget av Johan Arnfinn i gave som takk. Alle var unisont enige om at dette hadde vært et kjempebra kurs!

Kurset var støttet av Desitin Pharma.

Tekst: Vidar Bjørkli