Besøket ved Maihaugen museum ble en flott start på høstmøtet.

Høstmøtet en suksess

Høstmøtet på Lillehammer ble en suksess. Arrangøren, NDF Innlandet, hadde lagt opp til et fabelaktig program.

Lørdag 16. oktober var vi vel 60 medlemmer fra stort sett hele landet som møttes på Scandic Lillehammer Hotel til det første høstmøtet etter pandemien. Det ble en dag og en kveld proppet med trivelig samvær, frisk luft, vandring i historie, faglig input, skråblikk på livet og en velsmakende viltbuffet til avslutning, etterfulgt av en hyggelig sosial stund med kviss, vitser og sang.

Møtet startet med at leder John Berget i NDF Innlandet ønsket velkommen. Dernest bar det ut i den friske, klare høstlufta i åsen ovafor bysenteret på omvisning ved Maihaugen museum. Det ble en flott start på dagen. Her fikk vi se alt fra en imponerende stavkirke fra 1200-tallet til det staselige huset fra 1930-tallet som hadde vært dronning Sonjas barndomshjem. Det ble flyttet til Maihaugen fra Vinderen i Oslo for fem år siden.

Foredrag ved Skogseid

Vel tilbake til hotellet var det duket for lunsj. Etter måltidet sto foredrag ved en av landets fremste nevrologer, Inger Marie Skogseid, på programmet. Hun tok for seg ulike milepæler i dystoniens historie og fram til dagens behandlingsmetoder med botox og DBS. På en lettfattelig og engasjerende måte var hun innom det meste av det som handler om dystoni. Mange spørsmål fra salen fikk hun også.

Innafor dyp hjernestimulering skjer det virkelig framskritt, kunne Skogseid fortelle. Hun siktet til de nye elektrodene som er utstyrt med flere paneler som gjør det mulig å styre strømmen mot ett område. De gamle hadde ett kulerundt strømfelt med den ulempen at strømmen kan spre seg til et område man ikke ønsker.

Framtida finnes i en krusedull

Etter at den faglige delen var over var det klart for en mer løssluppen avdeling. Her hadde NDF Innlandet leid inn Hans Chr. Medlien, kjent fra Lucky Næroset. Skjønt løssluppen. Medlien kaller seg for krusedullfilosof og selv om han velger å se det meste fra en humoristisk vinkel, så ligger det en kime til ettertanke i hans budskap. Det er mye å lære fra denne karen — som å ta ting med humor og gjøre det beste ut av det. I Næroset ble de jo kjent for å fokusere på det positive i stedet for det negative da skolen i grenda var truet av nedleggelse.

Medlien leste underfundige og fantasifulle dikt fra sin egen bok «Himmeldråper — en dråpe i himmelen». Noen dikt var så dyp at han ikke skjønte dem selv, sa han. Men trenger vi forklaringer på alt? spurte han.

Middag og sosial samvær

Det ble en fin avrunding på høstmøtet med mye moro, latter og ettertanke. Fulle av inntrykk kunne vi litt senere benke oss til bordet i restauranten til en fantastisk viltbuffet. Hotellets kjøkken imponerte virkelig på matfronten. Etter middagen samlet vi oss til sosialt samvær hvor vi sang Dystonisangen og fikk brynt hjernecellene på en god kviss. Etter hvert dristet noen seg både til å opptre med stev og sang og fortelle vitser. Artig!

– Det er virkelig flott å kunne møtes så mange igjen etter pandemien, oppsummerte leder i Norsk Dystoniforening, Johan Arnfinn Warvik og satte ord på det mange følte. NDF var medarrangør sammen med lokallaget.

Fornøyd med utbyttet

Lisbeth Hakestad og mannen Frode Hakestad hadde tatt turen fra Vestre Åmøy i Rogaland til høstmøtet. Hun syntes utbyttet av møtet var godt, både faglig og sosialt.

– Et veldig fint opplegg og kjekt program. Hyggelig å treffe og bli kjent med andre i foreninga. Og virkelig nyttig å få lytte til et så kunnskapsrikt fagmenneske som Inger Marie Skogseid. Medlien var morsom, sier Lisbeth.

Svein Bjerved (75) fra Oslo var også fornøyd. – Et meget bra arrangement, sa han.

Ann Myhrer fra Oslo deltok som nytt medlem i foreninga.

– Jeg meldte meg inn fordi en kamerat av meg har diagnosen. Av den grunn ønsker jeg å lære mer om sykdommen, og i så måte synes jeg det har vært veldig interessant og lærerikt  å delta på høstmøtet, sier Ann Myhrer.