Torstein Try demonstrerte stemmeforsterkeren han har skaffet seg.

– NDF er gull verdt

Om mestring i Kristiansand.

Det handlet om mestring da medlemmer av Agder lokallag og styret i Norsk Dystoniforening satte hverandre i stevne i Kristiansand tirsdag 9. mai.

Styret var i sørlandsbyen for å ha sin første første og konstituerende samling etter årsmøtet i april. Selvfølgelig måtte den kombineres med et hyggelig og utbytterikt møte med lokallaget.

Et ti-tall lokallagsmedlemmer og pårørende hadde funnet veien til Quality Hotel Ernst. Styreleder Johan Arnfinn Warvik åpnet med å orientere om Norsk Dystoniforenings aktiviteter før han introduserte dagens hovedtema som var mestring.

Mestring

Nyvalgt leder av lokallaget, Torstein Try, fortalte om sin måte å mestre spastisk dysfoni på (stemmedystoni).

Torstein demonstrerte og viste blant annet fram de hjelpemidler han har anskaffet for å kunne forsterke stemmen og kommunisere. Hjelpemidler som blant annet har gjort det mulig for han å fortsette i jobben ved Ansgar Høyskole der han underviser. Noe han verdsetter høyt:

– Jeg elsker å stå i jobben, jeg håper å gjøre det til jeg når 70 som er den vanlige pensjonsalderen der jeg jobber, sa Torstein som i dag er 62 år.

Han trakk fram fellesskapet han har funnet i Norsk Dystoniforening som viktig for å mestre sykdommen:

– Å treffe andre i samme situasjon er gull verdt, sa han.

«Mulighetsloven»

De frammøtte fikk etterpå høre Johan Arnfinn (Joff) fortelle om sin dystonihistorie og veien han gikk for å greie å snu negative tanker og til slutt finne måter å takle nakkedystonien på.

Joff sa at han blant annet fikk nyttige tips ved å lese boka «Mulighetsloven».

God stemning

Stemninga var god på møtet. Etter innleggene til de to ble det en fin erfaringsutveksling over bordet, ispedd både alvor, humor og latter.

– Jeg synes dette var et utrolig fruktbart møte, sier Joff.

Også Torstein var fornøyd.

– Praten gikk, det var mange som delte. Folk kjente seg igjen i det som ble sagt. Jeg tror de fleste var fornøyde, sier Torstein.

Etterpå var alle invitert til en bedre middag i restauranten ved hotellet hvor vi avsluttet tirsdagens fellesprogram. Før vi tok kveld hadde styret et konstituerende møte.

Tur i skjærgården

Onsdag morgen startet styret først med et felles møte med lokallaget om aktiviteter og økonomi.

Deretter fortsatte styret med å behandle vanlige styresaker.

Men ikke et opphold i Kristiansand uten å få med seg noen av severdighetene på det blide sørland. I så måte ble det en innertier å ta en tur med skyssbåten «Hannibal» ut fra Søgne for å se på Ny-Hellesund og en vakker skjærgård.