Kristina Ytterdal greide å engasjere og få fram både latter og mestringsfølelse hos de frammøtte.

Pustet, lo og ristet på seg

Kristina Ytterdal kom med gode råd for å kvitte seg med stress og uro.

47-årige Kristina Ytterdal, som driver foretaket Frøken Mandag i Gjøvik, er nerd på pust. Lørdag 28. januar var hun til stede på lokallagsmøtet som NDF Innlandet arrangerte i Gjøvik for å snakke om pusteteknikker og yoga som et middel for avspenning.

I tillegg til de 15 lokallagsmedlemmene som hadde funnet veien til møtet deltok også styret i Norsk Dystoniforening, som fredag og lørdag formiddag hadde avviklet styremøte i byen ved Mjøsa. Fellesmøtet ble innledet med en velsmakende lunsj i restauranten til Quality Hotell Strand.

Kristinas påstand er at vi som voksne har glemt å puste, noe som gjør at kroppen fungerer dårligere.

– Pust er helt gratis. De dype pustene er godt for kroppen vår og lindrer smerte. Vi kan puste oss ut av stressede situasjoner, sa hun.

– Å veksle mellom å puste med hvert nesebor er den mest befriende måten å bli kvitt og stress og uro.

Riste løs

Hun fikk de frammøtte med på en praktisk gjennomgang av ulike pusteteknikker. Etter hvert i kombinasjon med yoga — bevegelse — i forskjellige vanskelighetsgrader. Etter «anstrengelsene» oppfordret hun til å riste løs — som hunder gjør.

– Voff! utbrøt Aksel Napstad humoristisk — og fikk latteren fram. Også den var befriende.

For Aksel og de andre ga seansen en a-ha-opplevelse.

– Du har helt rett. Jeg merker hvordan pusten min er helt bak mål, sa Aksel henvendt til Kristina.

Kristina hadde mer på lager. På et behagelig vis avsluttet hun med å ta deltakerne med på en mental indre reise.

– En slik reise i ditt indre jeg kan du ta for å bli kvitt det du måtte ønske.

Fin gjennomgang

Ragnhild Blakarstugun deltok for første gang på lokallagsmøte, og angret ikke på at hun hadde funnet veien til Quality Hotell Strand denne helga.

– Jeg har vært på jakt etter å lære slike avspenningsteknikker. Det var en fin gjennomgang. Men jeg slet litt. For min egen del liker jeg best å ligge på gulvet når jeg gjør øvelser, sier Ragnhild.

Orienterte

Før den faglige delen var over fikk de frammøtte også høre nestleder i NDF-styret, Sissel Buskerud, orientere om jobben som gjøres i Dystonia Europe til beste for oss dystonipasienter.

NDF-leder Johan Arnfinn Warvik gjennomgikk dr. Marjan Jahanshahis 23 strategier for å leve bedre med dystoni.

Parallelt var det mange som tok ordet, fortalte om sin sykdomshistorie, kom med spørsmål og uttrykte tanker de bar på. I så måte bød møtet på en fin menings- og erfaringsutveksling om sykdommen.

Etter den faglige delen fortsatte det med hyggelig samtale og samvær over spisebordene i hotellets restaurant hvor kalkunbryst med hasselbackpotet sto på menyen.

– Verdifullt

– At lokallaget og styret gjør noe sammen på denne måten er helt nydelig! Det bygger fellesskapet på en fin måte. Også det at vi kan dele personlige erfaringer og tanker i et trygt rom, hvor alle er opptatt av at vi har taushetsplikt, er verdifullt, oppsummerte Margit Husevåg.

– Tilbakemeldingene fra alle er at det var et godt møte, sier leder av NDF Innlandet lokallag, John Berget.

Tekst og foto: Vidar Bjørkli